Hva er honning?
Honning kalles for "naturens gull" og det er ikke uten grunn. Honning er godt, sunt og vi har ennå ikke klart å kartlegge alle de fordelene dette fantastiske produktet har, når det gjelder helse. Men vi vet at det inneholder minst tretten forskjellige typer bredspektret, naturlig antibiotika. Vi vet at honning har vært et viktig næringsmiddel i årtusener; Egypterne brukte honning til mye; som medisin, som mat og som grunnlag for godt drikke. Og de balsamerte sine avdøde med propolis. 

I vinens verden brukes honning som et begrep på en smak og en lukt, så hva da når man skal beskrive honning? Det kan være ganske vanskelig å gripe fatt i smakene honningtypene byr på. Men det er ikke tvil om at det finnes mange forskjellige smaker og aromaer, og at typene honning oppleves helt forskjellig. Sødmen er den mest fremtredende smaken i honning, men også denne smaken oppleves ulikt i forskjellige typer honning. Du vil også kunne kjenne varierende intensitet av syre, bitterhet og umami.

Når vi har snakket om grunnsmakene, kan vi ta fatt på aromaer og assosiasjoner. Du vil kunne oppleve at også de vil ha forskjellig intensitet. Noen vil være flyktige, mens andre vil du kunne kjenne lenge. Du vil kunne finne assosiasjoner til urter, sitron, blomster, frukt, krydder, malt, mentol, røyk og kanskje rosiner.

Vi rangerer våre honningprodukter etter følgende skala når det gjelder smaksintensitet:

Mild smak•
Medium kraftig smak ••
Kraftig smak •••

Hvorfor er noen honningtyper faste og andre flytende?

Fast honning er det samme som krystallisert honning. Norsk honning vil i de fleste tilfeller krystallisere. Det er fordi honningen inneholder en mindre mengde fruktose i forhold til glukose og kommer av den naturlige sammensetningen av stoffer i nektaren på norske blomster. Ved Honningcentralen styres krystalliseringen for å få et produkt som har fine krystaller. Krystallisert honning vil holde seg best ved kjølig oppbevaring.

En flytende honning inneholder mer fruktose i forhold til glukose og dermed vil ikke krystaller felles ut. Honningen vil kunne holde seg flytende i lang tid ved oppbevaring i romtemperatur. Et eksempel på flytende honning er Akasiehonning, som vil kunne holde seg flytende i mange år på grunn av det høye fruktoseinnholdet i blomstens nektar.

Overnevnte tekst er sakset fra Honningcentralens nettsider. Honningcentralen er birøkternes kooperativ som ivaretar honningbehandling, kvalitetssikring og salg for hundrevis av røktere. Honningcentralen tilbyr også utstyr og hjelp til deg som ønsker å begynne med birøkt. 

Les mer om Honningcentralen her; www.honning.no.